Stranka ZAJEDNO ispituje osetljivu temu oko Crvenog krsta i u tekstu javnosti predstavlja sve informacije do kojih su do sada došli narodni poslanik i odbornik SG, Nikola Nešić i Marko Barać, kopredsednik gradskog odbora.

Digla se velika prašina u gradu oko parcela Crvenog krsta, veliki broj plaćenih tekstova koji je izlazio na portalima izazvao je sumnju te se stranka ZAJEDNO zauzela da ceo slučaj ispita i da o tome izvesti građane, jasno i transparetno u opštem interesu.

Obavljeni su razgovori sa Nevenkom Bogdanović, sekretarkom Crvenog krsta, Vladimirom Dobijem, zastupnikom „Old city residance DOO Kragujevac“, ali i sa zaposlenim u Crvenom krstu koji ima drugačiji stav po pitanju ovog sporazuma odnosno budućeg ugovora.

“Osetljiva je tema jer su tu korisnici narodne kuhinje (među njima 313 dece), a tu se pripremaju i školske užine za 3,000 dece i važno je da bude sve javno. Na sajtu Crvenog krsta ne postoji sporazum koji je potpisan i odgovor na istraživanje „Pištaljke“ koja je tražila sporazum je da jedna od strana ne dozvoljava uvid u sporazum je i razlog pisanja ovog teksta kako bi ideja bila transparenta ali i sam proces”, navode u ZAJEDNO.

„Old city residance DOO Kragujevac“ je kupio parcele koje se nalaze uz Karađorđevu ulicu ka ulici Svetozara Markovića i prvi spoj sa Crvenim krstom je parcela koja se, iako privatna (a sada je vlasnik „Old city residance DOO Kragujevac“) koristila za Crveni krst i tu se nalazi montažni objekat gde se sprema hrana za narodnu kuhinju ali i užine.

Ideja da se proširi saradnja između ova dva subjekta je i plac od 16 ari gde je sada Crveni krst u ulici Svetozara Markovića. „Old city residance DOO Kragujevac“ u zamenu za zemljšte želi da na drugoj parceli koju takođe koristi „Crveni krst“ izgradi novi objekat, renovira postojeći a kako neće biti na toj parceli mesta i za magacin, kupiće i zemlju van gradske zone gde će premestiti sadašnji montažni objekat. Van toga, ostaviće i jedan lokal u Svetozara Markovića u budućem objektu najbliži mestu gde je Crveni krst od 1927. godine.

Nikola Nešić, narodni poslanik stranke Zajedno je razgovarao sa sekretarkom Crvenog krsta, Nevenkom Bogdanović koja je istakla da bi njima kao Crvenom krstu značilo da se ovaj projekat sprovede jer su uslovi postali neadekvatni i da Crveni krst nikada neće imati toliko sredstava da može samostalno da unapredi postojeću infrastrukturu. Rekla je i da su obavestili krovnu organizaciju Crvenog krsta koja je dala zeleno svetlo za realizaciju projekta.

Nešić ističe i da je gospođu Bogdanović zamolio da na sajtu Crvenog krsta objavi sporazum kako bi sve sumnje otklonila.

Marko Barać, kopredsednik gradskog odbora strane Zajedno i Nikola Nešić su imali sastanak sa Vladimirom Dobijem, koji je istakao da neće rušiti prostor gde se sprema za narodnu kuhinju i užine, sve dok se novi objekat i kuhinja ne izgrade kako bi se isporuka hrane neprekidno odvijala.

“Takođe pokazao nam je projekat novih objekata sa posebnim osvrtom na kuću koja je pod zaštitom države (kuća Paštrmca) koju planiraju da ustupe gradu Kragujevcu na korišćenje i da se napravi muzej lovaca, ovde žele čak da naprave da bude i vidljivija uvlačenjem budućih objekata kako bi se istorija Kragujevca još više istakla. Kako će se srušiti svi objekti gde je sada Crveni krst pa i objekat gde su od 1927. Godine, biće ustupljen i lokal koji će Crveni krst koristiti kao vid muzeja solidarnosti ili neki izložbeni prostor kao vid sećanja na istorijat Crvenog krsta”, navode u ZAJEDNO.

U toj stranic ističu i da su iskoristili priliku da Dobija upozore da postoji sumnja u javnosti, te da je potrebno da sporazum učini javno dostupnim.

“Sporazum je potpisan kako bi imali pokriće zašto rade projekte na parcelama koji nisu njihove ali bez obzira na opravdanost razloga, istakli smo dobronamerno da je važno da proces bude transparentan u potpunosti”, navode u ZAJEDNO.

U toj stranci navode da je zaposleni u Crvenom krstu koji ih je kontaktirao i upozorio na potencijalnu korupciju bio i inicijalna kapisla da se započne sa istraživanjem.

“On smatra da ceo proces nije dovoljno vidljiv sem prezentacije projekta i upozorava da su određeni članovi upravnog odbora, koju su i u upravi jednog sportskog, povezani i sponzorskim ugovorom upravo sa firmom slične vlasničke strukture.

Stranka Zajedno, pozdravlja ideju gde bi sve strane bile zadovoljne u ovom projektu – grad Kragujevac, Crveni krst ali i sama firma koja investora u svoj biznis.

Međutim kao stranka, moramo zahtevati radi javnog interesa da proces bude javan, svi sporazumi i ugovori javno istaknuti, procena imovine da bude javno dostupna a da se ponudi i ostalim zainteresovanih stranama da budu deo ovog projekta pa ako ponude „Old city residance DOO Kragujevac“ i drugih zainteresovanih za projekat budu identične, pravo preče kupovine dobije „Old city residance DOO Kragujevac“ kao firma čija je ovo ideja ali i prvi komšija.

“Građani nas uvek mogu kontaktirani na kragujevac@zajedno-moramo.rs ukoliko imaju bilo kakve informacije za probleme koji ih muče ili žele da se posvetimo kao što smo uradili na ovom primeru. Javni interes mora biti iznad pojedinačnog”, poručuju iz ZAJEDNO.