podzemni-kontenjeri
Nova Snaga pozvala je građane Kragujevca da pošalju probleme, i izlože evenutalne ideje za svoja naselja.Veliki broj predloga stiže, spremamo odgovore, konkretne predloge, ali i iznošenje problema predstavnicima gradske vlasti. Podsetili smo se kako dobre ideje, kao što je podzemna garaža i centralni gradski trg, propadaju zbog nemarnosti i neprovrenih gradskih priča. Nadzemne garaže kod Opštine i „Srca“ mogu dodatak projektu, a sada se bavimo pitanjem higijene u gradu.

Proteklih meseci suočili smo se sa problemima u JKP „Čistoća“, štrajkom radnika zbog neisplaćenih zarada, aferom „torta“, čišćenjem grada predzuća iz drugih mesta… Urušavanje osnovne, komunalne, delatnosti u gradu već neko vreme je aktuelna.

Jedna od ideja koja bi grad mogla da učini čistijim, zdravijim i lepšim, je izgradnja podzemnih kontejnera, koji već postoje u nekim gradovima Srbije (Beograd, Novi Sad, Čačak…).

ŠTA JE TO PODZEMNI KONTEJNER?
U podzemnom delu kontejnera nalazi se nepropusna vreća, dok se na površini nalazi spoljno kućište kontejnera sa otvorom za ubacivanje smeća. U jedan podzemni kontejner staje smeća koliko i u četiri klasična kontejnera koji se nalaze na našim ulicama ili u četrdeset klasičnih kanti za smeće koje se koriste u individualnom tipu stanovanja. Otvor za ubacivanje smeća na podzemnim kontejnerima je 36,5×40 cm. Neophodno je da kartonske kutije i sličan ambalažni otpad bude savijen tako da može biti odložen u podzemne kontejnere.

PREDNOSTI PODZEMNIH KONTEJNERA:
Znatno povećan kapacitet kontejnera, smeće je odloženo u nepropusnoj vreći i nema curenja.
Temperatura zemlje je znatno manja od temperature vazduha, tako da nema brzog raspadanja otpada i neprijatnih mirisa, nema mogućnosti da se pretura po smeću i sadržaj kontejnera rasipa u okolini, mnogo je manja mogućnost za paljenje i sagorevanje sadržine kontejnera, jer brzo dolazi do gašenja s obzirom da nema dotoka svežeg vazduha, manja buka prilikom pražnjenja kontejnera, jer nema istresanja…

Više puta smo napomenuli da dobre ideje treba da se sprovode bez obzira sa koje strane dolaze, tako i sada, ovo rešenje može ulepšati naš grad. Pozivamo nadležne za ovu delatnost da zajednički ovu ideju sprovedemo u delo.