Nova Snaga deo je Skupštine grada Kragujevca više od godinu dana i potrebno je da svoju poziciju pojasnimo svima koji su nam na proteklim izborima ukazali poverenje, posebno u svetlu poslednjih dešavanja oko izbora za Savete mesnih zajednica.

Pojedinci iz vlasti i opozicije etiketiraju nas svako na svoj način, a činjenica je samo da Nova Snaga radi isključivo u interesu građana Kragujevca. Mnogi nas vide kao vlast, jer smo najbolje među nama delegirali da pomognu svuda gde svojim znanjem i veštinama to mogu da učine, u najvećoj meri bez novčane nadoknade, a odbornik Nešić glasa za svaku dobru odluku koja je jedina moguća opcija za grad u teškom trenutku u kojem se nalazi. Problematične odluke poput složenih odnosa oko RTK, privilegovanju određenih sportskih klubova, ali i ona koja se tiče izbora za Savete mesnih zajednica nisu dobile našu podršku. Takođe, i svi oni predlozi koji su nastavili putevima nekih loših predloga iz ranijeg perioda nisu dobili naš glas, pa nas onda nazivaju opozicionarima, jer ne mogu da shvate da mi u Skupštini nismo da bi Nikola Nešić bez pogovora dizao ruku.

Oni koji nam prigovaraju takav stav nisu u vladajućoj većini samo zato što ih tamo niko nije zvao, u suprotnom bili bi samo mašina za glasanje. Problem je što, i pored „komotne“ većine, mnoge odluke donose se sa minimalnom većinom, tako dajući pojedincima koji se nisu mnogo bunili od kraja 2014. do sredine 2016. godine, kada su sa velikim brojem sadašnje vlasti istu delili, prostora za svoje kvazi – opoziciono delovanje, zasnovano isključivo na komentarisanju predloga, ali ne i na pronalaženju novih rešenja.

Članovi Nove Snage nisu uzeli učešće na izborima za Savete mesnih zajednica, jer je ceo proces protekao prilično „traljavo“ bez dovoljne uključenosti građana, čiji su to pre svega izbori, ali nije uzurpirala javni prostor tom temom i pokušala da prikupi jeftine političke poene na toj temi. Izbori su bili proleća 2016. i svakako da novi u jesen 2017. godine nisu potrebni, jer je predviđeno da se oni održavaju na svake četiri godine ukoliko postoji većina u Skupštini grada, a zamena teza o izgubljenom poverenju građana ista je ona koju su koristili sadašnji vlastodršci posle izbora 2013. godine.

Ipak, činjenica je da gradonačelnikov otac više nije predsednik Srbije i da ta veza sa Beogradom nije jaka kao ranije, a da su lokalni izbori upravo dobijeni na republičkoj kampanji vladajuće stranke ostavlja prostor da sadašnji predsednik postavi nekog ko tu vezu može dodatno da ojača, jer je poznato da se Kragujevac najviše razvijao dok su te veze bile najjače, bez obzira na populističke izjave „da možemo mi i sami“.

Takav rasplet događaja najbolje bi razrešio sadašnju situaciju, i možda sa političke scene izbrisao pojedince koji ne zaslužuju da pobede ni na izborima za Savete mesnih zajednica, a uzurpiraju vodeća mesta u gradu. Spremili smo i posebnu analizu kadrova na rukovodećim mestima, ali bez namere da predlažemo povratak pojedinaca koji čekaju neko novo prekomponovanje da popune tu prazninu.

Nova Snaga ostaje na strani građana Kragujevca, pratimo se…