Članovi udruzenja Nova Snaga posetili su Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu Šumadije koje se poslednjih godina susreće za mnogim problemima koji onemogućavaju njihovo normalno funkcionisanje. U ulici Episkopa Save broj 15, po odluci Skupštine grada dobili su prostor na korišćenje, bez naknade još 1998 godine. U tom prostoru već više od petnaest godina obavljaju se aktivnosti sa članovima organizacije (radionice,savetovanje,druženja,edukacije,podela humanitarne pomoci i drugo).

Prostorije su zatečene u jako lošem stanju, pošto ih niko nije koristio. Tokom svih ovih godina zahvaljujući brojnim donacijama i ličnom radu dovedene su na nivo kvaliteta i funkcionalnosti.

Obzirom da su prostorije ovako sređene atraktivne, udruženje duže vreme trpi pritisak od pojedinaca iz MZ ,,1.maj“, a uz pomoć nekih ljudi iz Uprave za imovinu grada i članova Gradskog veća, koji se smatraju titularima ove imovine.

Udruženje nema ugovor sa gradom o korišćenju poslovnih prostorija od 90m² u Kragujevcu u ulici Episkopa Save broj 15 od 2013 godine i od tada se suočava sa problemima kao sto su nemogućnost konkurisanja za brojne međunarodne i druge projekte kojima se udruženjima dodeljuju razna sredsta, kako novčana tako i sredstva u vidu opreme. Ovaj problem bi bio rešen ponovnim potpisivanjem ugovora o davanju poslovnih prostorija bez naknade sa gradom ili dodeljivanjem rešenja o korišćenju poslovnih prostorija sa određenim rokom trajanja sto bi omogućilo udruženju da sprovodi sve svoje aktivnosti.

Odlukom Skupštine grada društvu za cerebralnu i dečiju paralizu u Kragujevcu dodeljena su sredstva iz budzeta grada Kagujevca koja su zanemarljiva i nedovoljna za pokrivanje osnovnih troškova: grejanje, električna energija, volonteri,servisiranje opreme, održavanje prostorija i drugo. Zgrada u kojoj se nalaze poslovne prostorije ima svoju toplotnu podstanicu finansiranu od strane Skupštine stanara stambenih zgrada u ulici Episkopa Save 13,15,17 od kojih ne dobijaju saglasnost za priključenje.

Nakon brojnih dopisa poslatih na adresu Skupšine grada Kragujevca da se reše ovi problemi i dobije prikljucak za grejanje nije dobijen nikakav odgovor.

Nova Snaga apeluje na veću odgovornost gradske vlasti da ozbiljnije pristupi ovim problemima i njihovom rešavanju u što skorijem vremenskom periodu. Takođe, Nova Snaga apeluje na sve ljude dobre volje koji imaju mogućnost da finansijski ili na bilo koji drugi način pruže pomoć i podršku za unapređenje rada samog Udruženja, kao i pomoć članovima i njihovim porodicama od kojih većina živi na ivici egzistencije. Mnogi članovi nemaju za lekove i lečenje, ne odlaze u banje, a pojedini nemaju čak ni za osnovne potrebe (hrana,higijena,garderoba i drugo).

Nadamo se da ćete vašom donacijom pomoći ovoj deci i olakšati im ionako težak život koji zavisi od drugih.

Broj žiro računa Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Šumadije za pomoć je:
205-25498-30

DCDP02

DCDP03

DCDP04