Politička stranka Zajedno! – gradski odbor Kragujevac

Politička stranka Zajedno! nastala je udruživanjem Zajedno za Srbiju, otvorene građanske platforme Akcija, Ekološkog ustanka i Skupštine slobodne Srbije juna 2022. godine.

Nikola Nešić iz Kragujevca poslanik je Narodne skupštine Republike Srbije.

UDRUŽENJE NOVA SNAGA

Nova Snaga je samonikla organizacija pojedinaca iz civilnog društva i ljudi koji se ranije nisu bavili politikom, osnovana 2014. godine, koja je za predsednika izabrala Nikolu Nešića, master inženjera elektrotehnike i računarstva. Nešić je postao odbornik posle izbora 2016. godine, na koje je organizacija izašla u koaliciji sa SDS i Pokretom za naš grad.

Grupa građana ALTERNATIVA – Kragujevačka Inicijativa i Nova Snaga nastala je 2018. godine udruživanjem dve lokalne organizacije. Na lokalnim izborima u Kragujevcu 2020. godine osvojila je 4,56% (3327 glasova) i 4 odbornika Skupštine grada. Pogledajte OVDE kako je izgledala izborna kampanja.

STRANKA ZAJEDNO

Nova Snaga pridružuje se otvorenoj građanskoj platformi Akcija, čiji je inicijator stranka Zajedno za Srbiju i Nebojša Zelenović. Inicijativni odbor Kragujevac Zajedno za Srbiju nastao je na Skupštini stranke 3. jula 2021. godine kada udruženje Nova Snaga postaje deo ZZS.

Posle parlamentarnih izbora 2022. godine Nikola Nešić postao je poslanik Narodne skupštine Republike Srbije ispred izborne koalicije MORAMO (OGP Akcija, Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak). MORAMO u Kragujevcu osvaja 4027 glasova.

30. septembra 2022. godine formiran je Gradski odbor i izabrani su kopredsednici – Marko Barać, Olivera Nikolić i Dragomir Lazarević.