U petak, 7. oktobra, su u Kragujevcu, u fabrici peleta Dorado i lokalnoj samoupravi, na inicijativu predsednika skupštinskog odbora za ekologiju Aleksandra Jovanovića Ćute i narodnog poslanika i odbornika iz Kragujevca Nikole Nešića, vođeni razgovori o tome kako da se reši problem koji žitelji naselja Ilina voda imaju zbog zagađenja koje emituje postrojenje Dorado.

Izveštaj Nikole Nešić sa razgovora:

Danas smo održali dva sastanka, jedan u fabrici „Dorado“ a drugi u kabinetu gradonačelnika kao rezultat protesta koji smo organizovali zajedno sa meštanima Iline vode prosle nedelje.

Sastanak u „Doradu“ je bio zatvoren za novinare iako je dogovor bio drugačiji ali su ipak dozvolili da se snima sve vreme sastanak (naknadno ćemo objaviti snimak). Sastanku su prisustvovali Aleksandar Jovanović Ćuta, Dušan Bodiroga, Nikola Nešić ispred stranke „Zajedno“, Dragan Dimitrijević kao predstavnik meštana Iline Vode (nisu dozvolili više), Milenko Jovanović ispred Nacionalne ekološke asocijacije a ispred Dorada, Dejan Radovanović, vlasnik, sa svojim timom.

Pokazali su nam ceo proces i krug fabrike, videli smo gde se generiše prašina i šta je razlog na koji ukazuju meštani Iline Vode. Tu je i svo zelenilo u prašini i složili smo se da emisija prašine mora odmah da se smanji. Svi sporovi koje je grad pokrenuo, su u procesu i ne zna im se kraj, a građani imaju ozbiljan problem te smo na ovom sastanku dogovorili:

  • Da se o trošku fabrike „Dorado“ se na svakih 15 dana vrše merenja iz filtera;
  • Da svi podaci o merenjima budu dostupa na sajtu gde će svi zainteresovani moći da dođu do informacije;
  • Da se meri 12 meseci kako bi bili sigurni da fabrika radi u punom kapacitetu prilikom merenja;
  • Merenja se se vršiti u krugu fabrike ali i kod građana na mernim mestima koje preporuči Milenko Jovanović kao stručno lice;
  • Da se smanji emicija prašine tako što će se dodatno instalirati dodatni „usisnici“
  • Izbor firme koja vrši merenja biće u dogovoru sa meštanima Iline Vode i Milenkom Jovanovićem.

Nakon sastanka u fabrici „Dorado“, sledeći sastanak se održao u kabinetu gradonačelnika. Nažalost ovde snimka neće biti jer nisu dozvolili ni nama da snimamo sastanak, nisi su dozvolili prisustvo medija.

Na drugom sastanku nam se priključio i Željko Perović iz Iline Vode a ispred grada bili su Aleksandar Lazović (šef kabineta), Ivica Momčilović (zamenik gradonačelnika), Stefan Nikezić (član gradskog veća za zaštitu životne sredine), Marija Živković (načelnik uprave za inspekcijske poslove), Marija Radivojević (ispektor zaštite životne sredine).

Dogovor koji je napravljen na ovom sastanku je sledeći:

  • Da će grad Kragujevac da pokuša da pomogne oko traženja lokacije na koju bi se izmestila fabrika „Dorado“;
  • Da će grad Kragujevac tražiti da se ubrzaju postupci koju su u Upravnom i Privrednom sudu;
  • Da će „Dorado“ u sledećem periodu smanjiti emisiju prašine u jako kratkom periodu a da pritom neće proizvesti novi problem (buku).

Stranka „Zajedno“ će nastaviti da sa građanima Iline vode aktivno prati dešavanja i bude spoma koja će dovesti do trajnog rešenja u što je moguće kraćem periodu.

Video prilog N1.

Foto: Lazar Novaković