Prethodna 4 dana u Bečićima u Crnoj Gori održan je regionalni forum ALPI (Institut za napredno liderstvo u politici) lidera za zapadni Balkan kao i treći samit demokratije jugoistočne Evrope (SEEDEM).

Na Samitu su govorili Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak, Dritan Abazović i ostali uvaženi govornici iz regiona zapadnog Balkana, predstavnici EU, predstavnici SAD-a kao i domaćina IRI-ja (Međunarodni republikanski institut). Delegaciju Srbije su predstavljali 6 predstavnika političkih stranaka i vlasti i opozicije a takva raspodela je zastupljena i u ostalim zemljama regiona sa ciljem međusobne razmene iskustva i kako da svi zajednički može da se deluje na kreiranje politike.

Koaliciju Moramo predstavljao je Nikola Nešić, odbornik SG Kragujevca i izabrani narodni poslanik NSRS:

“Kompleksni problemi koji postoje u regionu donose to da i debate predstavnika regiona su visokog inteziteta ali je bitno da se razgovara jer dijalog je jedini alat koji se može primetini u diplomatiji. Teret prošlosti je sveprisutan ali potrebno je i pokazali smo zajedno želju da želimo da u svim procesima napravimo progres, različita mišljenja su iskorišćena kao prednost a ne prepreke”, naveo je Nešić.