Nikola Nešić, odbornik, na hitnoj sednici Skupštine grada Kragujevca izneo je mišljenje o novom kreditnom zaduživanju JKP Vodovod i kanalizacija.

Grad Kragujevac odnosno Vodovod se dodatno zadužio za 1,7 miliona evra! Uzeli smo kredit na osnovnu pretpostavki, a ne na osnovu projekata i proračuna (još jednom po istom principu “daj mi ti pare pa ću ja posle da vidim šta sa njima”). Iskustvo pokazuje da sigurno odgovornih biti neće.

U materijalu koji je dostavljen odbornicima piše da je pretežno zbog hemikalija, direktor JKP Vodovod i kanalizacija kaže zbog nenaplaćenih računa (čuvaju socijalni mir pred izbore, a nisu rekli od koga ne mogu da naplate potraživanja, da nije možda sam grad Kragujevac?), odbornica SNS-a Štrbac da se zna detaljno kako će se novac utrošiti, zamenik gradonačelnika Momčilović da ipak neće sav novac biti potrošen, ali bolje da imaju, poslanik i odbornik SNS-a Kovačević da je to najveće zaduženje ikada jednog komunalnog preduzeća. Postoji li tačan podatak?

Sve ovo umotano je u foliju “dobre namere” gde će se građanima omogućiti kreditiranje na 36 meseci za priključke na novu kanalizacionu mrežu. Bez da se definiše kolika je cena jednog priključka, koliko se ukupno kreditira priključaka, koje su to ulice izabrane, kako su birane i druga pitanja…

Šta je realna istina, teško da ćemo saznati? Grad nastavlja da uzima kredite bez da je prethodno pripremio plan i dokumentaciju i omogućio sprovođenje. I dalje grad plaća penale za nepovučena sredstva iz kredita EBRD-a. Sada kada imamo kineske kredite za nove projekte, gde ne znamo ništa, gde je sve tajno, verovatno čvor ostaje zavezan neko vreme!