Tekst poslanika Nikole Nešića na temu budžeta Republike Srbije sa posebnim osvrtom na Kragujevac:

Pre svega suština budžeta je da će se Srbija zadužiti 919 milijardi dinara ili oko 850e će svako nas biti zadužen. Biće povećanja i plata u javnom sektoru i penzija ali očigledno iz kredita i svakako manje od ovih 850e koliko ćemo biti zaduženi. Infrastrukturni projekti koji su generalno pozitivni su nažalost produkt nemoći upravljanja finansijama kako bi se kroz ove projekte uključila ozbiljna građevinska operativa koja multiplikovana ozbiljno utiče na BDP a krediti se lako dobijaju što je jedan i od uzroka inflacije. Plan za dovođenje stranih investicija sveo se na subvencije u iznosu od 23 milijardi dinara dok je pomoć razvoja domaćem preduzetništvu desetostruko manja, umesto sistemskih rešenja i jasne strategije za razvoj naše zemlje. Priča se o podsticaju nataliteta a u isto vreme krši se ustav nejednakim pravima ka ženama gde su preduzetnice ozbiljno nezaštićene i moraju da biraju između posla i bebe, dok potencijalne majke na pp ugovorima nemaju nikakva prava, dok u isto vreme se za nacionalni stadion izdvaja više od 8 milijardi dinara a to može pokriti sve buduće potencijalne majke, to je patriotizam na koji su zaboravili.

Fiskalni savet je dokazao da je potrošeno čak 190 miliona evra više nego što je prijavljeno kroz službene glasnike, gde je nestao novac građana Srbije?

Očekivanja Kragujevčana i kapitalih projekata naročito posle narativa i premijerke ali i gradonačelnika Dašića su velika ali istina je ipak malo drugačija. Od republike se očekuje renoviranje Kliničkog centra, očekuje se severna obilaznica i povezivanje sa koridorima pre svega smer ka Mrčajevcima, projekat „Čista Srbija“,…

Klinički centar – Projekat (5001) Republike Srbije i Evropske investicione banke u vrednosti od 430 miliona evra potpisan još davne 2006. Godine. On obuhvata rekonstrukciju 4 klinička centra (Kragujevac, Beograd, Niš i Novi Sad). Kragujevac piše da će se u 2024. Realizovati 20%, da će se do kraja 2024. realizovati do 60% a da će se završiti do 2025. Projekat obukvata izgradnju nove zgrade od 22 500 m/2 i renoviranje jednog broja postojećih zgrada i nabavku opreme.

Međutim osnova za strah itekako ima jer su sredstva za ovu godinu opredeljenja (po projektu 4004) u iznosu od 59 600 000 dinara odonosno skoro 500 000 evra. Ako je 20% planirano za ovu godinu, dolazimo da je ukupan budžet celog projekta 2,5 miliona evra odnosno manje od rekostrukcije trga Radomira Putnika. Dodatni strah uliva i to što samo jedna stavka vuče 59 miliona dinara (dotacije organizacijama za obavezno socijalno osiguranje) a ovo nije razvojna komponenta u budžetu.

Jedina šansa da ipak do nekog napretka dođe je budžetska stavka 484 (odnova i izgradnja objekata javne namene u oblasti sporta) Ministarstva za javna ulaganja koji je na osnovu ove stavke opredelila sredstva u iznosu od 77 miliona evra za celu Srbiju. Zbog izuzetnog netransparentnog budžeta, onemogućeni smo da vidimo kako će ovih 77 miliona biti raspoređeno.

Izgradnja zatvora iako je otvoren 15.11.2022. u Kragujevcu koštaće građane Srbije još dodatnih 122 miliona dinara koji nisu u budžetu jasno definisani za šta će se konkretno utrošiti. Ovaj projekat trebao je da bude završen do 2020. godine kako bi se smanjila preopterećenost smeštajnih kapaciteta u zatvorima.

Severena obilaznica je projekat od kapitalnog značaja prepoznat od Republike Srbije (0702 program) i finansijski deo koji je predviđen je 1 milion dinara za 2023 (nije dovoljno čak ni za deo projektne dokumentacije), a 2024 u iznosu od 4 milijarde a za 2025 nema čak ni plan nikakav. Međutim ako se pogledaju ciljevi tu ne stoji nikakav plan sem da je bazna godina još 2021. To je deo koji me plaši najviše vezan za realizaciju jer jedino postoji namera i plan da se novac zajmi (čak ni od koga). U članu 3. Zakona o budžetu RS za 2023. u delu B stoji da Republika Srbija može odobriti zajmove do 150 miliona evra za projekat izgradnje obilaznice ali i 300 miliona evra za projekat izgradnje autoputa Kragujevac – Mrčajevci (ovaj deo nije planiran ništa za 2023. Godinu) ali sredstva nisu ni uzeta ni spremna za povlačenje.

Autobuska stanica je bila planirana od strane EBRD-a i odpredeljena su sredstva u iznosu od 5 miliona evra ali se na kraju odustalo a napravljeno je više koraka u odnosu na projekat severne obilaznice.

Projekat daljinskog grejanja 360 milona dinara, program zelene agende 0407. Nastavak projekta iz kredita Evropske banke za obnovu iz razvoj. Interesantno je da projekat sanacije pepela koji je cilj 2 i koji treba da se realizuje ovim novcem u 2023. Ima i projekat izvođenja pepela u Beloševac takođe u 2023. Godini. Stranka „Zajedno“ radi evektivno prati ovaj slučaj kako ne bi došlo do zloupotrebe jer otkud 2 puta isti pepeo, jedan ide u puteve (projekat EBRD-a) a drugi u Beloševac.

Napominjem da je Energetika potvrdila da je nov projekat pušten bez upotrebne dozvole, da je rađena izgradnja toplovoda pod izgovorom rekonstrukcije, da su dimnjački sistemi rađeni takođe bez dozvola. Državni projekat kao pokazetelj kako ne treba.

Da ne bude da samo kritikujem, izgradnja Data centra se nastavlja i pozdravljamo zato što je Kragujevac u srcu ove najprespektivnije grane u Srbiji. Sledeće godine biće direktnih investicija u iznosu od 1,332 milijarde dinara a do 2025. biće uložene još 2 milijarde dinara. Pored toga biće i indirektnih investicija kroz „Oracle“.

Članom 39. Biće uplaćen i transfer nenamenskih sredstava lokalnim samoupravama gde će Kragujevac dobiti 426 miliona dinara. Radi poređena dostaviću i neke druge gradove (Novi Sad 918, Leskovac 896, Niš 633, Novi Pazar 559, Loznica 516, Kruševac 466, Trstenik 465, Tutin 446, Prijepolje 443, Sjenica 415, Petrovac na Mlavi 414, Knjaževac 409, Bujanovac 391,…).

Prugu Lapovo – Sobovica nisam uspeo da pronađen uopšte u delu kapitalnih investicija iako je najavljena. Pokušao sam da vidim da li možda država finansira preko ulaganja od posebnog značaja ali ni tu nisam uspeo da pronađen ovu budžetsku stavku.

Podelio bih koje su firme od posebnog značaja za republiku Srbiju na teritoriji grada Kragujevca za 2023 godinu: Yangfeng IATS d.o.o. , Wacker Neuson Kragujevac, Yangfeng seating d.o.o. , FCA Srbija doo Kragujevac, Shenchi Automotive parts.

Pokušao sam da pronađen i u stavki 5078 u modernizaciji železničkog sektora u Srbiji ali ni u jednoj od 3 komponente nisam video ovu stavku.

Projekat „Čista Srbija“ je definitivno državna tajna, odlično sakriven u budžetu za 2023. kao i u prethodnom rebalansu za 2022. Godinu. Postoje planovi bez cilja, krediti iz Evropske unije koji su transparentni (ni približno velikih iznosa kao najavljen kredit od 3,2 milijarde evra) ali ne i kineski kredit o kome se pričalo toliko u medijima. Kragujevac je ovde najavljen kao nosilac projekta odnosno grad u kome će se ovaj projekat najviše implementirati ali očigledno nije tajna samo u gradu Kragujevcu već i u celoj zemlji. Programska aktivnost 5070 Vesićevog ministarstva ukazuje da će u ovoj godini biti utrošeno 12 miliona evra na projekte „Čista Srbija“. Svakako stranka „Zajedno“ će odvojiti tim koji će se baviti samo ovim projektom.

Projekat novog stadiona „Čika Dača“ je stavka koja se ne nalazi u kapitalnim investicijama. Povukao sam analogiju da su stadioni u Leskovcu, Loznici i Zaječaru finansirani iz kancelarije za javna ulaganja i ako se pogleda sada Ministarstvo za javna ulaganja postoji budžetska stavka 5003 u iznosu od 43 miliona evra ali ako realnost govori i da je neophodno i da se ova tri stadiona prethodna završe pa nisam siguran gde će se naći prostor za finansiranje stadiona u Kragujevcu.

Autor: Nikola Nešić, narodni poslanik stranke Zajedno – koalicija Moramo i odbornik u Skupštini grada Kragujevca