Treća redovna sednica Skupštine grada Kragujevca održana je 27. novembra u amfiteatru Pravnog fakulteta, zbog mera predostrožnosti usled pandemije COVID-19.

Sednici je prethodilo napuštanje odborničke grupe ALTERNATIVA od strane Marka Gavrilovića, izabranog na listi grupe građana “Alternativa – Kragujevačka Inicijativa i Nova Snaga”, i njegov prelazak u SPAS Aleksandra Šapića, koji na lokalnim izborima nije prešao cenzus. Celo saopštenje, koje su potpisali svi članovi Predsedništva grupe građana možete pročitati ovde.

Skupštinska vladajuća većina donela je odluke o povećanju poreza na imovinu za skoro 40% i uvođenje novih 78 činovnika u Savete mesnih zajednica. Odbornici Nikola Nešić i Slađan Rakić kritikovali su ove odluke, jer smatraju da sada nije trenutak za nove namete građanima, a sa druge strane otvaranje novih radnih mesta u mesnim zajednicama, verovatno za partijske činovnike.

Šef odborničke grupe Alternativa, Slađan Rakić, obrazložio je ove stavove:

Zamenik šefa odborničke grupe, Nikola Nešić, još jednom je skrenuo pažnju na loše zakonsko rešenje kojim se omogućava strankama koje nisu dobile dovoljan broj glasova na izborima da formiraju odborničke grupe.

GG Alternativa i odbornički klub nastavljaju da postoje, i ako mnogi žele njen kraj, a model delovanja i planove za budućnost predstavićemo kada zdravstvena situacija dozvoli, jer ljude sada politika najmanje zanima.