Zbog pritisaka na zaposlene u javom sektoru, reagovala je i kragujevačka opozicija. Predstavnici 11 stranaka, pokreta i grupa građana, predali su Osnovnom javnom tužilaštvu zahtev za preduzimanje svih zakonskih radnji za zaštitu radnika koji su izloženi pritiscima i ucenama.

Narodni poslanik Nikola Nešić (Zajedno), kao jedan od potpisnika ovog zajedničkog zahteva, za Nova.rs kaže, da se direktor Energetike ovakvom izjavom “ruga svojim radnicima”.

On tvrdi da kragujevačka opozicija ima informacije da su u Energetici pritisci konstantni, a raspolažu i konkretnim imenima ljudi koji pozivaju zaposlene.

“Zabrinula me je izjava direktora Energetike da nema političkih pritisaka u firmi u kojoj je on odgovoran. Ta izjava je odraz bahatosti i ruganja prema sopstevnim radnicima, ali i društvu u celini. Ako se fokusiramo samo na ovo preduzeće, oni zaposlene pozivaju na privatne brojeve telefona. Jedan od koordinatora je Dejan koji odgovornost prebacuje na Nenada, navodno, direktnog nalogodavca ovog procesa. Nemoguće je da direktor Energetike nije upoznat sa ovom činjenicom, s obzirom na to da kadrira iskljičivo preko partijske knjižice. U ovom preduzeću partija je zamenila struku, a buduća racionalizacija je dodatni ‘ucenjivački kapital’ ka pojačavanju pritisaka na radnike”, rekao je poslanik Nešić.

On je dodao da je, osim iz Energetike, opozicija dobila prijave o političkim pritiscima i od zaposlenih u školama, ustanovama socijalne zaštite, lokalnoj samoupravi, sportskim klubovima…

Nešić je pozvao građane da prijave pritiske i najavio da će predstavnici 11 opozicionih stranaka, koji su podneli zahtev Osnovnom javnom tužilaštvu za zaštitu građana od političkog mobinga, naredne nedelje proveriti da li su postupili po službenoj dužnosti.