Marko Barać je rođen u Kragujevcu 1990. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao na Visokoj školi Tehničkih strukovnih studija u Čačku i stekao zvanje inženjer elektrotehnike, na istoj je student specijalističkih studija.

Zaposlen u SBB na poziciji šefa gradilišta. Radno iskustvo sticao je u kragujevačkim firmama, mlekara KUČ i Elektrovizija.

Učesnik međunarodnog foruma mladih lidera Evroazije u Orenburgu, međunarodnog foruma dobrovoljaca u sektoru zaštite životne sredine i civilizacijskih tekovina u Moskvi, foruma mladih WYF u Šarm El’ Šejku. Učesnik mnogobrojnih volonteriskih akcija unutar NGO Eko park Ilina Voda. Deo organizacije događaja Besmrtni puk u Kragujevcu i 180 godina srpsko – ruskih diplomatskih odnosa u Beogradu i Kragujevcu. Član internacionalne organizacije Future team.

Jedan od osnivača grupe građana Kragujevača Inicijativa. Na izborima 2016. godina bio je kandidat za odbornika i zabeležio je jedan od najboljih rezultata organizacije na izbornom mestu u Goločelu.

Aktivni sportista. Zagovornik zdravog načina života, očuvanja pravih vrednosti i zaštite životne sredine.