Odbornik Nikola Nešić, jedan od lidera političke grupacije ALTERNATIVA, na 20. redovnoj sednici Skupštine grada Kragujevca osvrnuo se na rebalans budžeta i postavio nekoliko pitanja za gradsku vlast i gradonačelnika Radomira Nikolića, koji je kasnije na njih i odgovorio.

– Voleo bih češće da imamo priliku da vodimo diskusiju o budžetu, da budemo više uključeni u praćenje rezultata, jer ne smemo dozvoliti da budžet upravlja nama, već mi budžetom. Ono što zabrinjava je izvorni planirani prihod, sa veoma malom realizacijom, ako se nastavi isti trend, jedva ćemo prebaciti 60% planiranih izvornih prihoda. U prva tri kvartala nam nedostaje čak skoro 810 miliona dinara planiranih izvornih prihoda! Do kraja godine 1 milijarda manje! Da li je budžet lepo isplaniran? Otkud ovolika razlika? Da li je povećanje poreza na imovinu imalo pozitivan uticaj na planirani izvorni prihod? Kako je to uticalo na naplatu, pozitivno ili negativno? Svakako na planirani rashod jeste, jedva premašio 4 milijarde, a na kraju trećeg kvartala trebao je biti skoro 5 milijardi. Skoro 20% manje para potrošeno od planiranog! Ko tu trpi? Svi mi građani grada Kragujevca!

Izneo je i pohvale na pozitivne odluke, koje proističu iz budžeta, ali i upozorenje do kakvih posledica može doći:

– Pohvala što se i pored dodatne štednje, našlo prostora da sva naša deca dobiju subvenciju za boravak u privatnim predškolskim ustanovama. Iako je država uvela kvazi zakon o podizanju nataliteta, grad je stao na stranu dece i roditelja. Pohvala i za smanjivane troškova za putovanja. Sve pohvale za RTK, ali ne može grad da podržava monopol u bilo kojoj sferi, mora se odvojiti deo i za ostale medije u gradu. Kako da opravdamo novčane kazne i penale po rešenju sudova? Godišnji planirani rashod je već premašen za 15%. Ako se trend ne zaustavi, premašićemo ga za skoro 50%. KO JE KRIV? Moje odborničko pitanje je i ko je kriv, da se napiše svaka stavka pojedinčano! Zbog svega ovoga mora postojati jasna ALTERNATIVA!

Pogledajte snimak obraćanja odbornika Nikole Nešića i odgovor gradonačelnika Radomira Nikolića: