Grupa građana ALTERNATIVA – Kragujevačka Inicijativa i Nova Snaga nastala je 2018. godine udruživanjem dve lokalne organizacije. Na lokalnim izborima u Kragujevcu 2020. godine osvojila je 4,56% (3327 glasova) i 4 odbornika Skupštine grada.

Izbornu listu predvodio je Slađan Rakić. Pogledajte OVDE kako je izgledala izborna kampanja.

Kragujevačka Inicijativa nastala je u novembru 2014. godine okupljanjem oko odbornika Slađana Rakića i njegove ideje daljeg razvoja grada. On je decenijski rad uložio u Eko park u Ilinoj vodi i organizacijom velikog broja akcija i angažovanja oko svakodnevnog života ljudi. Na lokalnim izborima 2016. godine grupa građana samostalno je ostvarila ostvarila rezultat od 4,67% glasova. Sve informacije o akcijama možete pogledati ovde.

Nova Snaga je samonikla organizacija pojedinaca iz civilnog društva i ljudi koji se ranije nisu bavili politikom, koja je za predsednika izabrala Nikolu Nešića, master inženjera elektrotehnike i računarstva, koji je postao odbornik posle izbora 2016. godine, na koje je grupa građana izašla u koaliciji. Dosadašnju istoriju organizacije možete pogledati na ovom sajtu.