Kragujevački odbor koalicije Moramo oglasio se saopštenjem povodom rekonstrukcije Trga Vojvode Radomira Putnika:

“Ni posle tri meseca od kako je završena javna nabavka za izradu Projekta rekonstrukcije Trga Radomira Putnika, građani Kragujevca nisu dobili odgovor od gradonačelnika Nikole Dašića zašto je za taj posao izabrana firma čija je ponuda bila skuplja 4 miliona dinara od firme sa kojom se nadmetala.  Građani Kragujevca mora konačno da saznaju istinu u vezi ovog slučaja,  zato što gradska vlast, na čelu sa gradonačelnikom, taj skupi aranžman neće finansirati svojim parama, već parama svojih sugrađana.

Da je grad oštećen za veliku svotu novca i da su posredi ozbiljne malverzacije i kombinacije, jasno je svakome ko je i malo upoznat sa radom Nikole Dašića, gradonačelnika i poverenika SNS za Kragujevac, i njegovih saradnika.

Prema dostupnim podacima koje svaki Kragujevčanin može da vidi i bude upoznat sa njima, a nalaze se na portalu – https://jnportal.ujn.gov.rs/tender-eo/65950 jasno se vidi da je Gradska uprava za razvoj i investicije, odnosno njen načelnik Dejan Ružić, desna ruka aktuelnog gradonačelnika, ovaj posao poverila firmi koja će za svoje usluge dobiti blizu 10 miliona dinara, odnosno 4 miliona više od ponude drugog ponuđača, čija je ponuda odbijena.

Iz Gradske uprave, ovaj posao pravdaju rokom na koji je izabrani izvođač ponudio, odnosno koji je stajao u nabavci – 10 dana, dok je firma koja je odbijena, u svojoj ponudi navela rok od 30 dana. Postavlja se pitanje zašto 20 dana razlike građani Kragujevca treva da plate 4 miliona dinara?

Do sada je gradonačelnik Dašić bio više nego ekspeditivan kada treba da brani svoj i rad svojih saradnika, ali od februara o ovoj temi se nije oglašavao. S obzirom da očekujemo njegovu reakciju, jer smatramo da je to njegova dužnost, želimo da mu postavimo još neka pitanja vezana za ovaj projekat.

  • Zašto je ovaj posao dobila firma čija je ponuda 4 miliona skuplja od ponude firme sa kojom se javno nadmetala?
  • Zašto taj posao niste poverili JP Urbanizam iz Kragujevca, koji je do sada u glavnom radio projekte od javnog značaja, što Trg svakao jeste?
  • Ako je Projekat ovoliko preplaćen, šta građani Kragujevca mogu tek da očekuju, ako jednog dana i krene rekonstrukcija?

Postavljamo pitanje i Državnoj revizorskoj instituciji da li je u Kragujevcu sve bilo zakonito u vezi ovog Projekta? Nije li nenamensko trošenje sredstava podložno sankcionisanju?”