ko-skim-kako-zasto

     Poznato je i više puta dokazano da  građani ne pamte političke događaje više godina i iz tog razloga „Nova snaga“ napraviće svojevrsnu retrospektivu dešavanja od prošlih lokalnih izbora u maju 2012. godine (tačno 2 i po godine kasnije).

     Rezultati su bili: lista Ujedinjenih regiona Srbije (današnja stranka u osnivanju Zajedno za Šumadiju i Pokret za naš grad) 37 mandata, „Pokrenimo Kragujevac-Tomislav Nikolić“ (SNS, Nova Srbija, Pokret Socijalista i Pokret Snaga Srbije) 18 mandata, „Izbor za bolji život-Boris Tadić“ (Demokratska stranka i Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića) 12 mandata, Socijalistička partija Srbije sa partnerima PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom 10, a „Preokret“ (LDP i SPO) i Demokratska stranka Srbije (i PULS ) po 5. Ukupno 87 odborničkih mesta ima Skupština Grada Kragujevca.

    Veroljub Stevanović nije dugo čekao da objavi kako su lista SPS i Preokret, glavni partneri. Ostavio je i svog pomoćnika iz nekadašnjeg G17+, Nebojšu Zdravkovića, a i DSS je želeo da podrži vlast iako nisu dobili mesta u Gradskom veću. Idilična slika potpisivanja koalicionog sporazuma, pre formiranja nove Vlade na čelu sa SNS, i raspodele funkcija. Negde u tom periodu, posle drugog kruga predsedničkih izbora, odbornik Vladan Vučićević napušta Novu Srbiju, time i odborničku grupu SNS. DS i SNS su jedini u opoziciji. Vladajuća većina zvanično broji čak 67 odbornika.

     Sukob sa Policijskom upravom u Kragujevcu počinju već u jesen 2012. godine, koji kulminaciju doživljava hapšenjem članova ZZŠ i gradske vlasti. Nova Srbija gubi još jednu odbornicu Irenu Kojović, koja odlučuje da bude samostalni odbornik, dok odbornici SDPS Rasima Ljajića napuštaju klub DS i odlaze u druge stranke (SPS,SPO), zbog promene politike stranke na republičkom nivou. Tada verovatno dolazi do stišavanja situacije zbog učešća URS-a u Vladi Srbije.

    Ne zadugo, jer posle izlaska „regionalista“ iz republičke vlasti, Kragujevac ponovo postaje zanimljiv za promenu vlasti. Tako i odbornički klub ove stranke napušta Sanja Biorac, supruga ranije uhapšenog Žarka, i odlazi u DS.  Pred kraj 2013. godine SPS napušta vladajuću većinu, a samostalni odbornici Vladan Vučićević i Irena Kojović (koja se nešto kasnije vraća u Novu Srbiju) podržavaju aktuelnu vlast, dok veći udeo u vlasti dobijaju SPO (Milan Urošević potpredsednik Skupštine) i DSS (mesta u Gradskom veću). Iako je SPS napustio vlast to nisu učinili Jedinstvena Srbija i PUPS, a zahvaljujući glasanju o poverenju predsedniku Skupštine, Saši Mileniću, vlast dobija još najmanje šest meseci „sigurne luke“.

     Prevremeni parlamentarni izbori doneli su pobedu SNS u Kragujevcu, drugo mesto za URS i treće za SPS, dok ostali nisu prešli cenzus. Neposredno pre izbora Vitomir Nedeljković napušta DS i odlazi u stranku Borisa Tadića (NDS) i postaje samostalni odbornik. Neprelazak cenzusa URS-a i povlačenje Mlađana Dinkića iz politike dovelo je do cepanja odborničke grupe, pa je Nebojša Zdravković napravio svoju sa 11 odbornika, a uz ZZŠ je ostalo 25, ali do promene vlasti nije došlo ni u aprilu 2014. godine.

     Demokratska stranka, sa 10 odbornika, u leto 2014. odlučuje da uđe u vlast i ne podrži plan SNS za rušenje Veroljuba Stevanovića. Tada DSS odlučuje da napusti vladajuću većinu, ali dva odbornika prelaze u SNS, koji ima 21. Da nova većina neće biti dugog veka pokazuje Nebojša Zdravković i Pokret za naš grad samo nekoliko dana kasnije kada napušta vladajuću većinu.Tada tri odbornice Pokreta za naš grad ostaju u vlasti i podržavaju Veroljuba Stevanovića.

     SNS odlučuje da iskoristi mogućnost da formira novu većinu, pa pored Pokreta Socijalista, Nove Srbije, Pokreta Snaga Srbije, koji su na izbore izašli na njihovoj listi, pridružuje SPS i DSS, svom bloku. Nekoliko nedelja kasnije Srpski pokret obnove i Pokret za naš grad odlučuju da podrže inicijativu za smenu vlasti i SNS-u donesu „magičnih“ 44 odbornika i mogućnost za sazovu vanrednu sednicu Skupštine Grada, što i čine i zakazuju je za 28.oktobar 2014.godine.

     Tako zvanično i SPO odlazi u opoziciju, barem na par sati, a tog dana i tri odbornika LDP, samostalni odbornik SDS (bivši NDS) Borisa Tadića, i po jedan odbornik DS i ZZŠ (koji je tim činom isto neko vreme bio opozicija), odlučuju da podrže inicijativu za smenu vlasti i sa ukupno 50 glasova dovedu Radomira Nikolića na poziciju gradonačelnika i izglasaju novo Gradsko veće.

     Ulaskom odbornika sa liste SNS i odlaskom ZZŠ u opoziciju, svih 87 odbornika je od maja 2012. do oktobra 2014. godine bilo i u vlasti i opoziciji. Postavlja se pitanje da li su građani glasali za 6 lista ili za 87 odbornika i njihove „prelete“ po slobodnom nahođenju u zavisnosti od političkih prilika?

    Jedini izlaz iz ovakve situacije su novi lokalni izbori za Skupštinu Grada Kragujevca i jasno predstavljanje lista, uz podelu odnosa između partnera, i jasno predstavljanje kandidata za odbornike.

Nova snaga u narednom periodu nastaviće da podseća građane ko ih predstavlja i ko ih je predstavljao.